mandag den 25. juni 2007

Sidste omgang af F. X. Toole

F. X. Toole – eller Jerry Boyd, som han hed rigtigt – var boksetræner i mange år, og han kan skrive om boksning, så englene synger. For nogle år siden kom Million Dollar Baby, som også blev filmatiseret med og af Clint Eastwood og Hilary Swank. Spændende bog og spændende film!

Han nåede også at gøre romanen Sidste omgang næsten færdig inden sin død i 2002. Den er nu udkommet på dansk, og den er knaldgod.

Han skriver om og for mænd – minder faktisk en del om Raymond Carver, som er min personlige favoritforfatter. Han skriver kort og kontant uden mange svinkeærinder om stærke mænd, som har mistet og i trods må kæmpe med tilværelsens hårde slag.

Boksetræner Dan Cooley med egen bokseklub har mistet kone, 3 børn og sidder nu tilbage med barnebarnet Tim Pat, som er en lovende drengebokser. Ved en banal trafikulykke bliver Tim Pat også dræbt, og Dan sidder tilbage uden illusioner og forblændet af had mod den (uskyldige) mexicanske pige, som er bilisten.

Parallelt hører vi om den talentfulde teenager Chicky, som slider i en anden bokseklub i den anden ende af landet. Moren er løbet væk med en langturschauffør, og Chicky bor nu med bedstefaren Eloy, som er dødssyg og derfor kun håber snart at kunne sende Chicky ud i verden, hvor han kan klare sig selv.

På forunderlig vis føres Chicky og Dan sammen, og mulighederne for et fremtidigt venskab ser lovende ud. En spændende og gribende historie som fænger fra side 1.

Jørn Lybech
Bibliotekar

Lån bogen på Holstebro Bibliotekerne >>