onsdag den 19. december 2007

De amerikanske mastodonter

Der findes to rigtig tunge drenge indenfor amerikansk litteratur som virkelig forstår at beskrive den amerikanske drøm og dens forlis. Det er Cormac McCarthy som med sin smukke Grænselandstrilogi skabte tre enestående og medrivende sen-westerns fra 1940-erne om drenges kamp for at blive mænd, livet med deres heste og den kærlighed som ender blindt, og hans særdeles kyniske historie Ikke et land for gamle mænd om mænd som ikke er helte men helt almindelige bange mennesker. Og så er det selvfølgelig James Lee Burke som med sine sociale krimier fra Louisiana-deltaet har skrevet sig ind i manges bevidsthed. Men faktisk handler denne omtale slet ikke om hans krimiunivers men om hans nyeste novellesamling Jesus på dybt vand!

Disse noveller er så varierede og mesterlige med en sørgmodig, lyrisk tone og tilmed båret af et så rasende socialt engagement, at man sidder hændervridende tilbage med tårer perlende ned af kinderne! Her formår han virkelig at føje nye dimensioner til sin forfattervirksomhed med små formentlig selvbiografiske skildringer fra de seneste årtiers USA. Episoder som gjorde drenge til mænd og mænd til skvat. Har man først læst titelnovellen som omhandler Louisiana under orkanen Katrina behøver man ikke læse andet - katastrofen står prentet ind på nethinden.

Jesus på dybt vand er en uafrystelig samling historier om menneskelig fattigdom og desværre også afstumpethed. Noget af det bedste jeg har læst fra USA i 2007!

Jørn Lybech
Bibliotekar ved Holstebro Bibliotek