onsdag den 8. april 2009

Mysterier fra Öland

Godt begyndt er halvt fuldendt kan man roligt kalde Johan Theorins to første bøger i en kvartet fra Öland. Forfatterens familie stammer oprindelig fra øen, og det giver bøgerne en fantastisk autencitet.

I Skumringstimen rækker historiens fangarme tilbage til en lille drengs forsvinden i et tåget og dystert ølandskab. Drengen er blot smuttet ud af bedsteforældrenes have et kort øjeblik, men møder ikke desto mindre sin ukendte skæbne i skikkelse af en stor mand. Drengen forsvinder!

Tyve år senere møder vi drengens mor - Julia, som aldrig er kommet sig over sønnens forsvinden. Hun hutler sig psykisk nedbrudt igennem på sygedagpenge i Göteborg og drikker for meget, lige indtil Julias far – Gerlof - kontakter hende og siger, at der er nyt i sagen!

Julia styrter fluks til øen, og indleder en hektisk jagt på nyt om drengens forsvinden. Julias og Gerlof maser sådan på med opklaringen, at nye overraskelser dukker frem af tågen – blandt andet om grådighed og hævntørst på øen, hvis landskab og persongalleri vi grundigt introduceres til.

Det er en glimrende spændingsbog med et godt plot, som ikke mindst har en overraskende slutning!

Natstorm starter hårdt ud med familien Westins flytning fra Stockholm til en gammel mytisk berygtet fyrmesterbolig på Öland for at starte livet op forfra – væk fra stress og jag. Nu skal livet leves med bed and breakfast og et roligere liv. Men det går helt anderledes!

Far Joakim er på vej til øen med de sidste småting, da han ringes op og får at vide, at et familiemedlem er druknet. Tilda Davidsson - den nystartede landbetjent - har imidlertid taget fejl af navnene. Joakim får derfor et chok, da han når frem.

Også i denne historie møder vi Gerlof, som nu er med til at give baggrund til fyrmesterboligens dystre historie.

Parallelt er der en indbrudsbølge i de lokale sommerhuse. Også denne historie bliver vi involveret i på en yderst spændende måde. Og for at det ikke skal være løgn, optræder der også enkelte genfærd. Så hele paletten er i brug!

Jeg glæder mig allerede til 3. og 4. del!

Jørn Lybech, Bibliotekar

Lån Skumringstimen på Holstebro Bibliotekerne >>