torsdag den 19. juni 2008

Drømmenes fallit!!

LANGT UDE eller Drop City som den hedder på engelsk er en fabelagtig historie om et kollektiv i Californien i begyndelsen af 1970erne. Norm Sender har arvet en ældre farm i det nordlige Californien, og beslutter sig for at skabe det ultimative psykedeliske og for Guds skyld helt frie samfund - Drop City - hvor alle kan komme og blive en del af fremtiden.

Men drømme har det med at briste og stedet gå stille og roligt til i stofeksperimenter og løssluppent sex. Pigerne må ikke sige nej, for så er de nogle borgerdyr bundet af det materialistiske samfunds normer. Snart gider ingen lave noget af ”det kedelige”, som at lave mad, tømme lokummerne og dyrke grønsagerne. Så da myndighederne griber ind pga. alskens ulovligheder er der kun ét at gøre – Go to Alaska. For i Alaska kan man endelig være fri for myndighedernes indblanding, og maden går frit rundt i skoven i form af bjørne og elge – der er masser af laks i floden. Her følger vi de enkelte kollektivister, især pigen Star og fyren Marco, som faktisk forsøger at leve op til drømmene om det frie liv i Guds frie natur.

Som naboer til Drop City Nord har de Sess Harder, den ægte pioner der lever af sin jord, fiskeri og de dyr, han kan få ram på. Han har netop giftet sig med Pamela, da kollektivet slår sig ned. Pamela er træt af bylivet, og vil "leve fra dag til dag, arbejde hårdt og tage det, som naturen tilbyder", siger hun til Star. Samtidigt understreger hun, at selv om de to har meget tilfælles, så kan hun ikke se, hvad det at leve i pagt med naturen har at gøre med "ansigtsbemaling, lsd eller trompetbukser”. Galt går det, for galt må det gå, når storbymennesker forsøger at lege Dave Crockett.

Med Langt ude får du måske forklaringen på, at så mange smukke drømme er endt i et sandt mareridt. Forfatteren er en af mine yndlingsforfattere, nemlig TC Boyle, som har skrevet et utal af gode bøger. Og denne er slet ikke den ringeste!

Jørn Lybech, Holstebro Bibliotek

Lån bogen på Holstebro Bibliotekerne >>