mandag den 17. december 2007

Kræs for tilhængere af gotisk fantasy


Jonathan Strange & Mr. Norell af Susanna Clark
Fantasygenren har fået endnu et mesterværk med denne roman. Susanna Clarkes debutroman om magiens væsen og uvæsen i starten af 1800-tallets England, tryllebinder læseren over samtlige 767 sider.

Kort fortalt handler historien om magikerne Mr. Norrell og hans protege Jonathan Strange. De to er medvirkende til at den uddøde magi i England genoplives. De to rager imidlertid uklar da Strange ønsker at udbrede magien vidt og bredt, mens Norell ikke vil have spredt denne særlige videnskab. Brugen af besværgelser og troldddom har en positiv betydning idet Jonathan Strange, redder landet i krigen mod Napoleon. Men det har også grufulde konsekvenser, bl.a. fordi den gådefulde og djævelske Ravnekonge vækkes til live.

Er man, som jeg, til dystre gotiske fortællinger som f.eks. Mary Shelley’s Frankenstein er denne bog lige sagen. Sprogligt er romanen en nydelse, da forfatteren har valgt at fortælle i et gammeldags sprog, der svarer til tiden for handlingen. Det tog tid at komme igennem det imponerende værk. Til gengæld vil jeg sent glemme dets fantasifulde univers.

Thomas W. Jensen
Holstebro bibliotek



Se her om bogen er ledig på Holstebro Bibliotek>>>