fredag den 10. august 2007

Joakim Jakobsen : Le Tour : sejre, drømme og frygtelige nederlag i 100 år

Sejre og nederlag i verdens største cykelløb.

Med årets Tour de France i fuld gang gav jeg mig i kast med at læse om de historiske bedrifter om denne årlige begivenhed. De seneste 20 år har sommerens højdepunkt for mig altid været transmissionerne fra kongeetaperne i Alperne og Pyrenæerne.

Bogen er godt opbygget med et kapitel om hvert år fra startåret 1903, og efter hvert år er der samlet fakta og korte anekdoter. Personligt syntes jeg, det var mest interessant at følge cykelsportens udvikling på godt og ondt. Lige fra starten hvor rytterne næsten var pionerer på lige fod med opdagelsesrejsende. F.eks. når de på 15 kg tunge et-gears cykler kørte op over frygtede bjergtoppe, med fare for voldelige overfald fra andre rytteres tilhængere. Til dagens udskældte atleter, hvor der desværre tales mere om doping end cykelløb.

Trods forfatterens tydelige engagement er bogen saglig funderet. De mere dunkle sider af verdens største og mest dramatiske cykelløb kommenteres også – f.eks. dopingspøgelset. Der er også kritiske kommentarer mod Løbsledelsen. Den har lige fra grundlæggeren Geo Lefevre været en egenrådig og bestemmende magt indenfor cykelsporten – hvilket også 2007-udgaven af Tour de France har bevist.

Som tour-afficionado er bogen spændende læsning. Men man kan dog godt gå lidt blind i alle de beskrevne år og de mange legendariske navne. Derfor anbefaler jeg, at bogen læses i mindre doser af gangen – evt. foran fjernsynet på en af de flade sprinteretaper.

Thomas W. Jensen
Holstebro og Vinderup Bibliotek

Lån bogen på Holstebro Bibliotekerne >>