mandag den 11. maj 2009

En historie fra det virkelige liv


Forfatteren, Kim Fupz Aakeson er måske især kendt for sine filmmanuskripter (bl.a. Den man elsker, Den eneste ene og Dansen), men han er også en ganske habil romanforfatter, hvilket han har bevist med bøger som Mellemvægt og Kommando Villavej.

I Jonna er 54 møder vi Jonna, som er økonom og en ganske hårdhændet pantefoged. En kollega som er flyttemand kan ”læse” personer og han spår Jonna død og ulykke. Jonna tror ikke på den slags, men ikke desto mindre begynder tingene at ramle om hende!

Sønnen Peter er psykisk uligevægtig, men har en sød kæreste, som han skal giftes med. Alligevel forsøger han et halvhjertet selvmord og ryger på den lukkede. Brylluppet aflyses, og samtidig dør Jonnas mor pludselig. Jonna har ikke (haft) et let liv – for lidt kærlighed både som barn og voksen, og nu står hun igen nøgen og uden egentlig netværk. Hun søger febrilsk at holde sammen på både søn og liv, mens hun inderst ind føler sig udsat for noget, som mange mennesker op i årene føler: Forspildte muligheder!

Barndommens traumer med en fordrukken far og en eftergivende mor ligger tungt i lasten, og man føler hele tiden, at hun balancerer på kanten af ragnarok. Men Jonna er ikke en social taber, som bare venter på andres aktion, men derimod en person som handler, og handlet bliver der, så bogen slutter egentlig lettere opmuntrende. En ind imellem knugende historie, men med bid og indhold!

Anmeldt af Jørn Lybech, Bibliotekar