fredag den 21. august 2009

På ravnens vinger

Martin Jensen er en dreven fortæller, som med sin ”Eske Litle-serie”, ”Frit gennem Jylland” og ”Soldaterhoren” har holdt en høj standard indenfor den historiske genre. Nu har han begået en fabelagtig velskrevet historie - Ravneflugt - om drengen Skramme som får spydnavnet Hrafn, og som senere kommer til at tjene både Frankerlandets og Thüringens konger i årene 528-537.

Historien tager sig udgangspunkt i kongsgården ved Lejre, som bliver erobret af svenskerkongen ved lusk og forræderi. Hrafn stikker sammen med en flok halvvoksne knægte, der var under optræning til spydkæmpere, af mod syd for at undgå at falde i svenskernes hænder.

På vejen gennem Sydsjælland og ned over øerne må de kæmpe sig frem med sværd i hånd, og når slutteligen frem til det nordtyske område, hvor de melder sig i den thüringske konge sold. Bogen er fyldt med drabelig slag, voldsomme kampscener og barske voldtægter af de forsvarsløse kvinder. I det hele taget fylder kvinderne er del i historien. Deres skæbne er ikke altid lige munter.

Hrafn og hans krigskammerater ender som store krigere med jord og magt. Hele tiden ligger det dog i kortene, at han skal hjem for at tage kampen op med de svenske misdædere i det danske rige. Samtidig er Ravneflugt også en skildring af det begyndende skisma mellem de nordiske guder, hvor Hrafn sværger til Odin, mens den kristne blide gud vinder indpas i det tyske.

Bogen er en rigtig god og spændende røverhistorie. Forfatteren har gjort hvad han kan for at gøre den så realistisk som muligt, og det er lykkes over al forventning. Slug den! Det gjorde jeg.

Jørn Lybech, Bibliotekar