onsdag den 30. december 2009

Vredens druer af John Steinbeck

Den aktuelle økonomiske krise, der rammer familier rundt omkring i verden hårdt, betyder at denne fremragende klassiker er sørgelig aktuel. For godt nok handler den om den økonomiske depression i 1930erne, men parallellerne til nutiden er tydelig.

Historien handler om Tom Joad, en ung mand der er løsladt fra fængsel. Han vender hjem til sin familie i Oklahoma. Familien drives desværre fra deres forgældede gård. Reklamer der lover velstand sender dem til Californien. Men utallige familier i samme situation betyder, at det næsten er umuligt at få arbejde. Det der skaffes er desuden underbetalt og ydmygende. Tom Joads kamp for familiens overlevelse får til sidst fatale følger

Steinbecks kritik af det amerikanske samfund og den økonomiske liberalisme er klar bogen igennem. På grund af forfatterens store menneskelige indsigt føler man virkelig med familien (Læs: ”de fattige”) i deres sociale deroute.

Tempomæssigt kan det indimellem mærkes at bogen er fra 1939, men sproget er stadigvæk frisk og bogens sluges hurtigt. Efter endt læsning er man overbevist om, at dette er en af de største amerikanske klassikere fra det 20. århundrede.

Thomas W. Jensen
Bibliotekar